Carenholm

Apple Park?

Ska Kungsträdgården i Stockholm bli Apple Park?

Jag stirrar på rubriken i DN ”IT-jätte vill ha butik i Kungsan” och undslipper mig högt ett ”Vad i helvete?” Av artikeln framgår att Apple vill bygga en flagship store i Kungsan och det är inte på vilken plats som helst, utan längs med Hamngatan och på ett sätt som omedelbart leder till slutsatsen att Apple famnar hela Kungsträdgården. Den tilltänkta butiken tar den plats som är den självklara entrén till parken. Man gör parken till sin trädgård, en Apple Park.

Det handlar om en av de viktigaste och mest angelägna platserna i Stockholms innerstad. En plats som med självklarhet ska kunna vara alla Stockholmares vardagsrum och som under inga omständigheter kan upplåtas för ett uppförande av den digitala erans krämartempel.

Jag tittar på tidningen utgivningsdatum. Det är förstås en bluff, ett skämt. Nej, det är inte 1 april utan 16 februari.

En sak är bra. Det vedervärdiga restaurangprovisoriet TGI ska bort. Restaurangen har i många år förstört möjligheten att utveckla Kungsträdgården till en allas angelägenhet. Lika oväntat som detta sker, lika oväntat dyker ett förslag på en ny byggnad upp. Det meddelas plötsligt att Apple köpt fastigheten av ett dotterbolag till handelskammaren. Hur har den affären gått till? Och om fastigheten varit ute till försäljning varför i glödheta h-vete har inte Stockholms stad köpt? Det finns ett antal fastigheter staden absolut ska ha i sin ägo och det här är definitivt en av dem.

Nu sker saker slag i slag. Efter redan några dagar finns det en utställning i Kulturhuset(!) med rubriken ”Ett spännande tillskott till Kungsträdgården.” Där tronar påkostade modeller på den tilltänkta flaggskeppsbutiken, förföriskt omgivna av en mängd nyplanterade träd. På väggarna trängs flosklerna: ”Arkitekturen uppfyller och överträffar all standard för hållbarhet i Sverige.” ”Det är spännande att få vara mitt i stadens hjärta. Hos Apple i Kungsträdgården kommer Sveriges lokala artister, skapare och proffs att känna sig välkomna.”

Ett halvdussin unga guider i Apple-tröjor förhör sig artigt om besökarnas kommentarer. Det antecknas flitigt och man hälsas både välkommen och får ett tack när man går. Det är professionellt, och bortser man från att det är fel projekt för Kungsträdgården som presenteras så får man tillstå att arrangemanget är snyggt. Möjligtvis dras betyget ner av den klena översättningen från engelskan.

Jag gick till utställningen med farhågan att Apple famnar Kungsträdgården med sitt projekt. När jag går därifrån har jag uppgraderat min bedömning: Apple bemäktigar sig Kungsträdgården. Detta får bara inte ske.

Man undrar förstås om politikerna är tagna på sängen eller bara helt förlorat omdömet när Apple knackat på dörren och meddelat att just i Stockholm vill man bygga större än i andra städer och att man har hittat den ideala platsen. Stockholms finansborgarråd verkar ha blivit helt bortkollrad när hon meddelar att ”Apples initiativ visar vår attraktivitet.”

Man undrar förstås vad politikerna lovat Apple eller ställt i utsikt. Någon planprocess har inte påbörjats och vad blir det för planprocess om stadens politiker redan vänslats med Apple?

Hur har man kunnat låta detta glida fram i smyg? Stockholm har ju en ny arkitekturpolicy som borde göra det omöjligt med processer av det här slaget. Stoppas inte detta utan kommer att utgöra en grund för en planprocess måste slutsatsen bli att stadens arkitekturpolicy, Arkitektur Stockholm, inte ens är värt papperet det är skrivet på.

Kungsträdgården är en park. Låten den få utvecklas som en sådan. Och låt oss få ett finansborgarråd som säger ”Kungsträdgården visar vår attraktivitet.”

Staffan Carenholm

Läs mer

DN: Mobilbutik Kungsans kulturlyft?

SVD: Apples tempel blir ett antiklimax i Kungsan